Rozwiązac równania
gdgds: a)z+3−i=iz+4
b)(2+i)z kreską−2=z z kreska−4i
c)(1+i)z+3(z−1)=0
e)z
2+4z+5=0
f)z
2−6z+11=0
g)z
4+3z
2−4=0
h)z
3−4z
2+6z−4=0
i)z
2=3+4i
j)z
2−iz+2=0
11 paź 11:58
gdgds: ktos cos?
11 paź 12:07
jc: Od razu tyle?
11 paź 12:13
gdgds: po prosze
11 paź 12:14
jc: po trosze
11 paź 12:15
PW: a)
z + 3 − i = iz + 4
Nie wierzę − sprawdzają czy student umie odjąć stronami liczbę 3?
11 paź 13:31
Mila:
a)z+3−i=iz+4⇔
z−iz=1+i
z*(1−i)=1+i /*(1+i)
z*(1
2−i
2)=(1+i)
2
z*2=1+2i−i
2
z=i
c)
c)(1+i)z+3(z−1)=0
(1+i)*z+3z−3=0
z*(1+i+3)=3
z*(4+i)=3 /*(4−i)
z*(16−i
2)=12−3i
z*17=12−3i
==========
11 paź 18:26
Mila:
w (d) chyba ma być inaczej ?
(2+i)*(z−1)=(3+i)*z
2z−2+iz−i=3z+iz⇔
2z−3z=2+i
−z=2+i
z=−2−i
======
e,f rozwiązujesz jak równanie kwadratowe
spróbuj teraz sam, pisz w razie kłopotów.
b) możesz podstawić
z=x+iy gdzie x,y∊R
z
*= x−iy
11 paź 18:36