matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory Vieta
KLZ:
x
1
3
+x
2
3
wiem jak zapisac do wzorow Vieta Natomiast jak mam zapisac x
1
3
−x
2
3
?
11 paź 00:47
Saizou :
Podpowiedź:
−b+
√
Δ
−b−
√
Δ
2
√
Δ
√
Δ
x
1
−x
2
=|
−
|=|
|=|
|
2a
2a
2a
2
wartość bezwzględna jest po to, aby skrócić zapis, bo formalnie trzeba rozpatrzeć przypadek x
1
>x
2
oraz x
1
<x
2
. PS. Najlepiej przepisz treść zadania
11 paź 08:35