Obwód prostokata,kiedy jeden bok jest dwa razy krótszy
PILNE!: Obwód prostokata jest równy 16cm. jeden z jego boków jest dwa razy krótszy od drugiego. Oblicz
pole prostokąta.
21 lut 19:12
g: a−jeden z boków (krótszy)
b= 2*a − drugi bok( dłuższy)
Obw: 2a+2b
16= 2a+2a
16=4a /4
a=4 − krótszy bok
2*4=8 − bok b
Pole : a*b
= 4*8=32
21 lut 19:25
driver:
x− krótszy bok, 2x− dłuższy bok, 2*x+2*2x=16, 6x=16, x=166=246=223−kr. bok
2*223=513 dł. bok
P=a*b=.........
21 lut 19:26
PILNE!: czyli która metoda poprawna

bo wychodzą inne wyniki....
21 lut 19:45
Karola: 2
21 lut 21:59