asymptoty
house: | | 3x3+x2−2 | |
a=lim→+−∞ |
| =+−∞ |
| | x2+2 | |
chyba powinno wyjść 3, ale nie wiem czemu
to przy liczeniu asymptoty ukośnej, jeśli ma to znaczenie
10 paź 22:01
house: jak dla mnie gdy tu potęga w liczniku jest większa niż w mianowniku to musi wyjść + lub − ∞ hmm
10 paź 22:02
Pan K: Ta granica limx→−∞= −∞
10 paź 22:06
house: | | 3x3 + x2 −2 | |
ogólnie asymptota ukośna dla funkcji f(x) = |
| |
| | x2 + 2 | |
10 paź 22:06
aaa:
Napisz poprawnie treść zadania!
10 paź 22:07
house: aa zapomniałem podzielić przez x ze wzoru na współczynnik prostej ukośnej. sory za zamieszanie
już git
10 paź 22:07
aaa:
| | f(x) | |
a=lim x→∞ |
| =.......... a=3 |
| | x | |
b=limx→
∞(f(x)−ax) =..... b=1
równanie asymptoty ukośnej : y=3x+1
10 paź 22:10