Rachunek różniczkowy
Belfer: | | −4 | |
1. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = |
| w punkcie o odciętej x0=−2 |
| | x+6 | |
2. Wyznacz największa i najmniejszą wartość funkcji f(x) = x
5 − 5x
4 + 5x
3 −1 w przedziale x
∊ <−1, 2>
10 paź 21:35
Maciess: Jakieś samodzielne próby? Na pewno przyda się policzyć pochodne obu tych funkcji
10 paź 21:42
10 paź 21:49
Belfer: to jest −∞?
10 paź 21:49
Belfer: znaczy 0 hahaha
10 paź 21:51
Belfer: boze, jeszcze raz.
f(−2) = −1
jak policzyc pochodną od tego −2 gdy jest to ułamek?
10 paź 21:56
Maciess: f'(x
o)=4/16=1/4
f(x
o)=−1
y=f'(x
o)(x−x
o)+f(x
o)
379
Dolicz

2.
f'(x)=5x
4−20x
3+15x
2=5x
2(x
2−4x+3)
x=0
x
2−4x+3=0
x
2−4x+4−1=0
(x−2)
2=1
x−2=1 v x−2=−1
x=3 v x=1
Wiesz jak dalej?
10 paź 22:12
Belfer: skąd to 4/16?
10 paź 22:16
Maciess: f'(−2)
10 paź 22:19
Belfer: dobra, nie wiedzialem ze tez sie podstawia tam x = −2
10 paź 22:19
10 paź 22:25