rownanie funkcyjne
Pan K: Dane jest rownanie funkcyjne f(x+y)= f(x)*f(y) gdzie f:(−∞,∞)→(0,∞)
Wykaz ze f(0)=1
10 paź 21:34
Pan K: Poprosze z wytlumaczeniem . Dzieki
10 paź 21:36
jc: Podstaw x=y=0. Pamiętaj, że f(0)>0.
10 paź 21:40
Pan K: to bedzie
f(0+0)= f(0)*f(0) co dalej jc? dlaczego f(0)>0 tutaj jest ?
10 paź 21:42
jc: Bo tak jest w treści zadania: f: ... →(0,∞), czyli f(x) > 0, w szczególności f(0)>0.
10 paź 21:44
Pan K: mam w podpowiedzi x=1 ,y=0
Nie rozumiem dlaczego y=0 skoro jest odwzorowanie →(0,∞) a 0 do niego nie nalezy
10 paź 21:45
WhiskeyTaster: f(0 + 0) = f(0)2 = f(0), f(0) > 0, więc f(0)2 = f(0) ⇒ f(0) = 1
10 paź 21:46
Pan K: Taster wytlumacz dlaczego jesli f(0)= f(0)2 to f(0)=1
10 paź 21:53
jc: Jakie liczby dodatnie spełniają równanie a2=a?
10 paź 21:55
Mila:
f(0)>0 bo zbiorem wartości jest przedział (0,∞)
f(0)≠0, to możesz podzielić obie strony przez f(0),
stąd :
f(0)=1
10 paź 21:56
Pan K: Spelnia tylko liczba a=1
To juz rozumiem
jc a dlaczego w podreczniku sugerowali zeby x=1 i y=0 wziac ?
Domyslasz sie ?
10 paź 21:57
Pan K: dziekuje Mila .
10 paź 21:59
Mila:
wg podpowiedzi
x=1,y=0
f(1)≠0
f(1+0)=f(1)*f(0)
f(1)=f(1)*f(0) /:f(1)
f(0)=1
10 paź 21:59
Pan K: tak Mila ja to rozumiem juz
Tylko dlaczego tak?
Dlaczego np nie x=2 y=0
10 paź 22:01
ABC:
małolat mówiłem ci ile dziennie masz takich zadań robić? jeśli chcesz mieć korzyść to siedź
dłuższy czas nad jednym zadaniem ale więcej tego dnia już nie rób

przeanalizuj sam czy dla x=2 wnioskowanie jest analogiczne , jeśli tak autor wskazówki zapewne
wziął 1 jako najprostsze
10 paź 22:08
WhiskeyTaster: Bo to tylko sugestia. Nie będą przecież wymieniali specjalnie wszystkich przypadków.
Równie dobrze możesz wziąć x = 0, y = 1. Otrzymasz wtedy f(0 + 1) = f(1) = f(0)*f(1) i znowu
dzielisz przez f(1), bo f(1) > 0.
10 paź 22:09
Pan K: OK.
10 paź 22:16