POMOCY
Jaa: Wypisz etapy przekształcania wykresu oraz narysuj go.
f(x) =2lx−2l : x+4
10 paź 21:15
janek191:
Napisz wzór funkcji czytelnie
10 paź 21:16
10 paź 21:19
Jaa: Jak będzie wyglądała funkcja początkowa?
10 paź 21:49
Jerzy:
Najpierw ustal dziedzinę.
Rozpatrujesz przypadki: x≥2 oraz x < 2
10 paź 22:39
Pan K: Dla x≥2
| | 2(x−2) | | 2x−4 | | 2(x+4)−4 | | 4 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = 2− |
| i x≠−4 |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
dla x<2
| | 2(2−x) | |
f(x)= |
| = przeksztalc to do postaci kanonicznej |
| | x+4 | |
10 paź 22:44
Jaa: O super, już rozumiem. Bardzo dziękuję! 😊
10 paź 23:34