Wyznacz ekstrema funkcji
Luna: Wyznacz ekstrema funkcji
F(x)= x2+1x2−4
Wyliczylam pochodna jednak nie wiem co mam dalej zrobić jak wyszedł równy 0.
10 paź 21:03
Luna: Możliwe ze nie widać ale w mianowniku jest x2 − 4
10 paź 21:03
10 paź 21:05
Saizou :
używaj zamiast u dużego U
pokaż swoje rozwiązanie
10 paź 21:05
janek191:
Co wyszło = 0 ?
10 paź 21:06
janek191:

Wykres funkcji f.
10 paź 21:07
Luna: Dziekuje za radę z dużym U.
| | −10x | |
Wyliczyłam ze pochodna to |
| i przyrównałam do zera co dało mi 0. I dalej nie |
| | (x2−4)2 | |
wiem co mam zrobić za bardzo, jakich przedziałów użyć. Mam tez założenie ze x≠−2 i x≠2
10 paź 21:09
janek191:
W punkcie x = 0 funkcja może mieć ekstremum.
Zbadaj znak pochodnej dla x < 0 oraz dla x > 0
10 paź 21:11
janek191:
Widać, ze dla x < 0 jest f '(x) > 0 ( x ∊ ( − 2 , 0) )
i
dla x > 0 jest f '(x) < 0 ( x ∊ ( 0 , 2) )
dlatego f ma w x = 0 maksimum lokalne.
10 paź 21:14