Liczby zespolone przekształcenie funkcji trygonometrycznej
PRASFS: W jaki sposób dokonane zostało takie przekształcenie? skąd się wzięło π2?
Jak przekształcić icos na isin? wcześniej korzystałem z tabelki i sprawdzałem w której ćwiartce
był na podstawie tego czy sin i cos były dodatnie lub ujemne i wybierałem cwiartkę, ale nie
wiem jak to zadziałało w tym przypadku
sin π20 + icos π20 = cos(π2 − π20) + isin(π2 − π20)
dalej już potrafię rozwiązać
czy mógłby ktoś pokazać mi w jaki sposób równanie z lewej zostało przekształcone w to z prawej?
10 paź 20:52
janek191:
cos ( 90o − α) = sin α
sin ( 90o − α) = cos α
10 paź 20:56
Saizou :
wzory redukcyjne
10 paź 20:56
PRASFS: tak się kończy pchanie na politechnikę po poziomie podstawowym xD
dzięki za pomoc :3
10 paź 20:59
janek191:
10 paź 21:00