treść
ola: pewien pracodawca zatrudnił studenta na jeden rok. dał mu do wyboru jedną z możliwości
wynagrodzenia :
a)
w pierwszym miesiącu student zarobi tylko 2 zł, ale w każdym następnym miesiącu jego
wynagrodzenie będzie dwukrotnie wyższe niż w poprzednim miesiącu.
b)
w pierwszym miesiącu pracy zarobi 500 zł, ale w każdym następnym wynagrodzenie będzie
wzrastało o 5% w stosunku do poprzedniego miesiąca.
oblicz,który sposób wynagrodzenia powinien wybrać student, aby jego roczne dochody były
najwyższe.
21 lut 19:05
Basia:
a
1=2
a
n = 2*a
n−1
ciąg geometryczny q=2
| | 1−qn | | 1−212 | |
S12=a1* |
| = 2* |
| = 2(212−1) |
| | 1−q | | −1 | |
b
1=500
b
2 = 500+0,05*500 = 500(1+0,05)
b
3 = 500(1+0,05)+0,05*500(1+0,05) = 500*(1+0,05)*(1+0,05) =500(1+0,05)
2
...............................
b
12 = 500(1+0,05)
11
ciąg geometryczny q=1,05
| | 1−1,0512 | | (1,05)12−1 | |
S12=500* |
| = 50000* |
| = |
| | 1−1,05 | | 5 | |
10000*[ (1,05)
12−1]
musisz to policzyć albo jakoś sprytnie porównać
21 lut 19:21
ola: Dziękuję Ci bardzo
21 lut 19:58