Największe a, b i c
SEKS INSTRUKTOR: Oblicz maksymalne wartości a, b i c, aby wyrażenie
√(a)2+(b)2+(c)2 było równe 1
Czyli (a)2+(b)2+(c)2 musi być równe 1, ale jak to dalej rozgryźć?
10 paź 20:33
SEKS INSTRUKTOR: Pomyłka w zadaniu − trzeba obliczyć największą możliwą sumę a+b+c
10 paź 20:34
Saizou :
Zmień nick i wróć tutaj aż dorośniesz.
10 paź 20:36
ABC:
przyjdzie jc i napisze on takie lubi
10 paź 20:36
jc: a+b+c=(1,1,1)*(a,b,c)≤√3 √a2+b2+c2=√3
Równość mamy w przypadku a=b=c=1/√3
10 paź 20:37
ABC:
a nie mówiłem
10 paź 20:38
SEKS INSTRUKTOR: jc, mógłbyś przybliżyć jak to rozwiązałeś? Kompletnie nie rozumiem skąd pojawia się ≤√3
10 paź 20:39
ABC:
długość wektora (1,1,1) to √3
10 paź 20:41
Saizou :
Kw ≥ Am
√3≥a+b+c
przy czym równość zachodzi dla a=b=c, tzn.
√3=3a
10 paź 20:42
jc: Nierówność Schwrza. u*v ≤ |u| |v|.
Równość mamy, tylko w przypadku, gdy jeden z wektorów jest zerem
lub mają ten sam kierunek.
10 paź 20:42
SEKS INSTRUKTOR: Dzięki, ale nadal nie do końca wiem skąd ta nierówność
Czyli a+b+c jest rozbite na iloczyn skalarny (1,1,1) *(a,b,c), ale z czego wynika, że to
wyrażenie ma być ≤ √3?
10 paź 20:44
SEKS INSTRUKTOR: Ok, dzięki za odpowiedzi, poprzednią przesłałem zanim zobaczyłem Wasze odpowiedzi.
Przeanalizuję i w razie pytań nadal będę męczył
10 paź 20:45