czy funkcja jest ciągła
house: czy takie działania wystarczą, żeby sprawdzić czy funkcja jest ciągła, czy czegoś brakuje
1.
| | ⎧ | x2+2x+1x+1 dla x#−1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x=−1 | |
lim przy x dążącym do −1 z
x2+2x+1x+1 = 0
lim przy x dążącym do −1 z 0 = 0
to się sobie równa, czyli ciągła
2.
| | ⎧ | x+1 dla x≤1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2−1 dla x>1 | |
lim przy x dążącym do 1 z lewej strony z (x+1) = 2
lim przy x dążącym do 1 z prawej strony z (x
2−1) = 0
czyli nieciągła
Saizou :
Funkcja f jest ciągła w x
0 wtedy i tyko wtedy gdy lim
x→0f(x)=f(x
0)
1.
| x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
| = |
| =x+1→0 gdy x→−1 |
| x+1 | | x+1 | |
f(−1)=0
funkcja f jest ciągła.
Zabrakło Ci sprawdzenia czy granica jest równa wartości funkcji w punkcie
2.
lim
x→1−x+1=2
lim
x→1+x
2−1=0
granica funkcji w punkcie x=1 nie istnieje zatem funkcja jest nieciągła.