Funkcje uwikłane
izka: Funkcje uwikłane
Pierwsza pochodna
| | −y2(x)+2xy(x) | |
y'(x)= |
| |
| | 2xy(x)−x2 | |
y''(x)=U{[−2y(x)*y'(x)+2y(x)+2xy'(x)]*[2xy(x)−x
2]−[−y
2(x)+2xy(x)][2y(x)+2xy'(x)−2x]}
{(2xy(x)−x
2)
2}
Wiem, że wygląda to paskudnie,ale czy ktoś mógłby zerknąć czy jest okej?
10 paź 17:57
izka: ?
10 paź 19:01
Saizou :
Napisz funkcję wyjściową
10 paź 19:40
izka: Pierwsza pochodna na pewno jest okej. Chodzi mi tylko o drugą.
Funkcja wyjściowa:
xy2−x2y=−16
10 paź 19:41
izka: Bo np. jak mam pochodną po x z
1) (2xy(x))' = 2y(x)+2x*y'(x)

2) (y
2(x))' = 2y(x)*y'(x)
10 paź 19:45
Saizou :
skoro jest to funkcja uwikłana to np. y jest zależny od x, tzn.
y=y(x)
xy
2−x
2y+16=0 różniczkuję to obustronnie względem x
y
2+x*2y*y'−(2xy+x
2y')=0
y'(2xy−x
2)=2xy−y
2
aby obliczyć druga pochodną, różniczkuję y' względem x
| | (2y+2xy'−2y*y')(2xy−x2)−(2xy−y2)(2y+2xy'−2x) | |
y''= |
| = ... |
| | (2xy−x2)2 | |
podstawić za y' i uprościć
10 paź 20:32
izka: Wszystko się zgadza, dziękuję
10 paź 20:35