obliczanie wartości wyrażenia algebraicznego
shevy: (2
1/3+4
1/3)
2 −6(1+2
1/3+6
1/3)
Proszę o pomoc, za cholerę nie rozumiem co mam zrobić z tą 6
10 paź 17:52
Pan K: 6−*1= −6
−6*21/3= −6*3√2
−6*61/3= −63√6
10 paź 17:54
Pan K: 21/3= 3√2
41/3= 3√4
10 paź 17:57
shevy: A nie przekształcając na pierwiastki

Po lewej wychodzi mi 2
2/3+2
2+2
4/3 bo 4 zamieniłem na 2
2
Tylko teraz nie wiem co mam zrobić z tą prawą stroną od −6(1+2
1/3+6
1/3)
Po odjęciu tego ma wyjść ostatecznie 0
10 paź 18:00
shevy: Próbowałem zamienić 6 na 2*3 ale nic mi to nie dało
10 paź 18:01
shevy: Aha i po lewej użyłem oczywiście wzrou skróconego mnożenia
10 paź 18:02
ABC:
wynikiem tego działania nie jest 0
10 paź 18:20