Rozkładanie na czynników wielomiany... :(
Em: 1. Rozłóż na czynniki wielomiany, wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
a) W(x) = 3x4 + 2x2
b) W(x) = (3x2 + 1)(x −1) = (3x2 + 1)(2x + 5)
2. Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a) 7x3 + 2x2 − 21x − 6
21 lut 19:01
Godzio: 1,
nie powinno być (3x2+1)(x−1) − (3x2+1)(2x+5) ?
21 lut 19:03
Godzio:
1.
a) W(x) = 3x
4 + 2x
2 = x
2(3x
2+1)
b)
2.
7x
3 + 2x
2 − 21x − 6 = 7x
3 − 21x +2x
2 − 6 = 7x(x
2−3) +2(x
2−3) = (x
2−3)(7x+2) =
21 lut 19:06
jaco: 2. ma być (7x+2)(x−√3)(x+√3)
czyli odp: −27, −√3, √3
21 lut 19:10
Em: Tak, tam powinien być minus
21 lut 19:38
Em: (3x2 + 1)(x −1) − (3x2 + 1)(2x + 5)
21 lut 19:43
Godzio: (3x2+1)(x−1 −2x−5) = −(3x2+1)(x+6)
21 lut 20:06
nieuk: ( x2 + 2 ) ( 2x − 3 ) + ( x2 + 2 ) ( x + 1 ) = ?
metoda wyłączania wspólnego czynnika poza nawias.
21 lut 19:41
lol: w(x)=x3=2x2
9 mar 12:14