Rownania funkcyjne
Pan K: Zadania w ktorych nalezy znalezc niewiadoma funkcje na podstawie zadanej tozsamosci ktora
funkcja ta ma spelniac nazywaja sie rownaniami funkcyjnymi .
Zadanie nr 207
Wiadomo ze funkcja f:<0,
∞)→<0,
∞) spelnia rownanie funkcyjne : f(x+y)= f(x)+f(y) .
a) wyznacz f(0)
b) Wykaz ze dla n∊NU{0} i x∊<0,
∞) prawdziwa jest rownosc
f(n*x)= n*f(x)
c) Wykaz ze dla n,m ∊N i x∊<0,
∞) prawdziwa jest rownosc
10 paź 16:11
Pan K: ma byc oczywiscie w ostatniej linijce
10 paź 16:13
Pan K: O co tutaj chodzi w ogole ?
10 paź 16:26
Pan K:
10 paź 16:44
ABC:
f(0)=f(0+0)=f(0)+f(0)=2f(0)
stąd f(0)=0
f(2x)=f(x+x)=f(x)+f(x)=2f(x) i tak dalej, formalny dowód przez indukcję
10 paź 16:56
Pan K: ABC indukcje zostawiam
jesli mam policzyc f(0) to musze przyjac x=0 i y=0 tak ?
Wtedy pisze
f(0)= f(0+0)= f(0)+f(0)= 2f(0)
stad f(0)=0 dlaczego =0 wytlumacz prosze .
10 paź 17:08
ABC:
odejmujesz od obu stron równości f(0) czy też przenosisz wszystko na jedną stronę jak zwał tak
zwał
10 paź 17:10
Saizou :
f(0)=f(0+0)=f(0)+f(0)=2f(0)
to znaczy że
f(0)=2f(0) f(0) traktujemy jako niewiadomą
f(0)=0
10 paź 17:10
Pan K: Mus przetrawic OK. dzieki
10 paź 17:12
Pan K: natomiast jeslibym mial obliczyc f(3)
f(3)= f(3+3)= f(3)+f(3)= 2f(3)
f(3)−2f(3)=0
f(3)=0 ?
10 paź 17:15
Saizou :
zauważ że zrobiłeś z f(3)=f(6)
10 paź 17:16
Pan K: Saizou to nie wiem w takim razie jak ma byc
Mozesz pokazac ?
10 paź 17:18
Saizou :
Masz za mało danych aby obliczyć f(3).
10 paź 17:21
Pan K: Saizou pociagne temat wieczorem jesli bedziesz na forum .Na razie dziekuje .
10 paź 17:24
Pan K: Saizou dlaczego jest za malo danych zeby to rozwiazac ?
10 paź 21:07
Saizou :
Liczbę 3 mogę zapisać jako sumę 0 i 3 albo 1 i 2 (innych opcji nie ma, ze względu na dziedzinę
funkcji f)
I przypadek
f(3)=f(0+3)=f(0)+f(3) ale f(0)=0
f(3)=f(3) stąd nie da się obliczyć f(3)
II przypadek
f(3)=f(1+2)=f(1)+f(2)
potrzebujemy f(1) oraz f(2), tego nie da się obliczyć z tego samego powodu co I przypadek
10 paź 21:13
Pan K: teraz jesli mozesz to wytlumacz b) i c)
10 paź 21:20
Saizou :
f(nx)=f(x+(n−1)x)=f(x)+f((n−1)x)=f(x)+f(x+(n−2)x)=...=nf(x)
10 paź 21:21
Saizou :
c) będzie podobnie
10 paź 21:23
Pan K: dzieki

zaraz to przepisze sobie do zeszytu
10 paź 21:24