wyszlo mi ze ymin = -13 a ymax = -5. czy to jest dobrze czy zle ?
S: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej y=x2−8x+2 w przedziale ⟨3;7⟩
10 paź 14:02
Saizou :
| | 8 | |
fmin =f(xw)=f( |
| )=f(4)=42−8*4+2=16−32+2=−14 |
| | 3 | |
f
max=f(7)=7
2−8*7+2=49−56+2=5
10 paź 14:06
S: dziekuje bardzo
10 paź 14:12
PW: Oj, nie. Jeżeli dobrze napisana dziedzina − otwarty przedział (3, 7) − to f(7) nie jest
maksimum. Liczba 7 nie należy do dziedziny.
10 paź 15:09
Saizou :
PW ale tam jest przedział obustronnie domknięty
10 paź 15:12
Pan K: PW jest domkniety
10 paź 15:12
PW: Ślepnę, ale wziąłem lupę i widzę dwa "okrągłe nawiasy". Całe życie tak oznaczało się przedział
otwarty.
10 paź 15:53
Pan K: Przepraszam Cie bardzo
Miales oszczedzac wzrok
10 paź 15:55
Pan K: nalezy sprawdzic czy wierzcholek paraboli nalezy do zadaniego przedzialu
| | b | | −8 | |
xw= − |
| = − |
| =4 nalezy wiec minimum bedzie w wierzcholku |
| | 2a | | 2 | |
Teraz mozna sobie zrobic tak
y=x
2−8x+2
y=(x−4)
2−14
jest to postac kanoniczna funkcji kwadratowej
Stad odczytuje zbior wartosci funkcji Zw
f=<−14,
∞) widac ze −14 to minimum (bo ramina w gore )
teraz policzyc f(3) i f(7) i wybrac maksimum
10 paź 16:25
Jerzy:
Lepiej zapisywać [3,7]
10 paź 16:36