kombinatoryka
lola456: Czy ktoś mógłby sprawdzić czy poprawnie myślę?
Rozważamy wszystkie możliwe sześciocyfrowe kody utworzone z cyfr 0−9 ile jest kodów takich że:
pewne dwie kolejne cyfry kodu różnią się o 5?
moja odpowiedź:
5 * 2 * 5 * 94
10 paź 12:30
Diego020: Nie powinno być 104? Bierzemy pod uwagę także 0 prawda?
10 paź 12:55
ite:
Jeśli przynajmniej dwie kolejne cyfry kodu różnią się o 5, to uwzględniamy uwagę Diego i
odpowiedź się zgadza:
5*10*104
10 paź 13:31
PW: Tak nie można rozwiązywać zadań kombinatorycznych. Napisanie
jakiegoś iloczynu nie jest
rozwiązaniem i nie można spodziewać się dobrej oceny, niezależnie od tego czy wynik jest
zgodny z odpowiedzią, czy nie. Rozwiązanie musi być
sprawdzalne, a jakiś tam iloczyn lub
inne działanie sprawdzalne nie jest.
Ucz się opisywania toku myślenia, bo inaczej na maturze czeka Cię rozczarowanie.
Proponuję choćby coś takiego:
Dwie kolejne cyfry różnią się o 5:
(0, 5), (1, 6), (2, 7), (3, 8), (4, 9) − jest 5 takich par, a licząc pary z odwrotną kolejością
− jest ich 10.
Każda taka para może zająć jedną z możliwych 5 pozycji w ciągu tworzącym 6−cyfrowy kod.
Pozostałe 4 miejsca w ciągu mogą zająć dowolne cyfry, sposobów jest 10
4 (4−wyrazowe wariacje
z powtórzeniami o wartościach w zbiorze 10−elementowym).
Wszystkich kodów określonych w zadaniu jest więc
Zadanie jest źle sformułowane. Nie wiadomo czy autor miał na myśli istnienie co najmniej jednej
pary kolejnych cyfr różniących się o 5 (tak rozwiązaliśmy), czy istnienie dokładnie jednej
takiej pary.
10 paź 15:39
lola456: A co jeśli istniałaby dokładnie jedna taka para ?
10 paź 17:23
lola456: Wybieram wtedy miejsce gdzie ta para się znajduje i mogę to zrobić na 5 sposobów, dodatkowo
uwzględniam kolejność cyfr więc mam 10.
A co z pozostałymi miejscami?
10 paź 17:26
lola456:
10 paź 18:20
jc: Czy kod 160016 jest prawidłowy?
10 paź 18:24
jc: Jeśli tak, to powinno być: 106 − 10*95
Od wszystkich możliwości odejmuję złe układy.
10 paź 18:27
jc: Jeśli będzie dokładnie jedna taka para, to będziemy mieć: 5*10*94,
czyli tyle, co w pierwszym rozwiązaniu.
10 paź 18:33
lola456: jc dziękuję bardzo
10 paź 18:38
Ciekawy.:
Skąd na końcu 94 ?
10 paź 18:50
jc: Rozważamy kody z jedną parą liczb różniących o 5.
Każdy z sąsiadów (o ile istnieją) może myć wybrany na 9 sposobów,
podobnie z sąsiadami sąsiadów. A ponieważ mamy 4 sąsiadów, więc
mamy 94 możliwości.
10 paź 19:18
Ciekawy.:
Co oznacza „każdy z sąsiadów (o ile istnieją)”
10 paź 20:22
jc:
49xxxxx
Tu sąsiadów masz tylko po prawej stronie.
x72xxxx
A tu po obu stronach.
10 paź 20:32
jc: a38bcd
b nie może być trójką.
Jeśli b jest np. równe 7, to c nie może być równe 2, itd.
10 paź 20:34
Ciekawy.:
A co będzie, jak a 8 i b = 5
10 paź 21:28
jc: a nie może być = 8. Pozostaje 9 możliwości.
b może być = 5, ale c wtedy nie może być równe 0.
10 paź 21:39
Ciekawy.:
OK.Mam to.
10 paź 22:34