Witam, mam takie zadanko. Promień okręgu wynosi 2. Oblicz długości odcinków a, b i c.
Proszę, niech mi ktoś pomoże. I jak można wiedzieć. Skąd to się bierze? W moim podręczniku nie
ma nawet wzmianki o tym, jak to liczyć. Proszę o pomoc .
przykład (a)
OP=2
PS=4
OS=a czy MS=a ?
bo z Twojego rysunku nie widać
| −4−4√5 | ||
a1 = | = −2−2√5<0 i odpada | |
| 2 |
| −4+4√5 | ||
a2 = | = −2+2√5 > 0 | |
| 2 |
OP=2
Ps=b
α=135
β=180−α=45 ⇒ γ=45 ⇒
tr.OPS jest prostokątny równoramienny ⇒
b=PS=OP=2
α=60
β=30
OP=2
PS=c
| PS | ||
tgα= | ||
| OP |
| c | ||
tg60= | ||
| 2 |