Obliczyć objętość bryły ograniczone
Alicja: Obliczyć objętość bryły ograniczonej funkcjami:
(x−1)2+y2=1
z=9−x2−y2
z=0
Czy zatem takie przedziały będą dobre?
0≤α≤2π
0≤r≤2cosα, ponieważ x2−2x+1+y2=1 zatem r2−2rcosα=0 ⇒r=0 lub r=2cosα
0≤z≤9−r2
Czy te przedziały są dobrze dobrane?
10 paź 12:26
jc: Bryła ograniczona funkcją?
Każda z powierzchni rozcina R3 na dwie części, np. z=0 dzieli R3 na zbiór
punktów takich, że z≥ 0 i takich, że z≤0. Które części autor maił na myśli?
Jeśli 0 ≤ z ≤ 9 − x2−y2 i (x−1)2 + y2 ≤ 1,
to można przyjąć x=1+ r cos t, y= r sin t, 0≤t≤2π, 0≤r≤1, 0≤ z ≤ 8 − r2− 2r cos t.
10 paź 12:53
Alicja: właśnie nie było określone, ale jak mniemam chodzi o przypadek z>0
Jeszcze takie zadanko:
z=1−x2−y2
z=−1+√x2+y2
tutaj już standardowo x=rcosα, y=rsinα
bryła ta składa się zatem z dwóch części, nad i pod płaszczyzną z=0
przyrównuję je do siebie:
1−x2−y2 = −1+√x2+y2
wprowadzam r=√x2+y2
r2−r+2=0
r1=−2 r2=1
zatem dla części z>0
0≤α≤2π
0≤r≤1
0≤z≤1−r2
dla części z<0
0≤α≤2π
0≤r≤1
0≤z≤r−1
Czy w końcu udało mi się zrobić to dobrze?
11 paź 18:02
jc: o.k.
1−r2 = −1+r
r2+r−2=0
r=1 lub r=−2, ale r≥0, więc zostaje r=1.
−1+r ≤ z ≤ 1−r2
11 paź 19:02