Niewymierność iloczynu pierwiastków kwadratowych liczb pierwszych
Diego020: Niech zbiór K będzie zbiorem pierwiastków kwadratowych wszystkich liczb pierwszych. Czy dla
dowolnego niepustego podzbioru zbioru K iloczyn elementów tego podzbioru jest niewymierny?
Odpowiedź uzasadnij.
10 paź 12:02
Pan Kalafior:
√n jest wymierne ⇔ n jest kwadratem
10 paź 15:02
Diego020: Wiem, ale trzeba to wykazać. Trzeba też wykazać, że iloczyn pierwiastków kwadratowych dowolnych
liczb pierwszych jest niewymierny.
10 paź 15:30
Diego020: Wiem, ale trzeba to wykazać. Trzeba też wykazać, że iloczyn pierwiastków kwadratowych dowolnych
liczb pierwszych jest niewymierny.
10 paź 15:31
Saizou :
Niech P⊂K, wówczas
P={√p1, √p2, ...pn} gdzie pi to liczby pierwsze
√p1*√p2*...*√pn=√p1*p2*...*pn
Przypuśćmy, że √p1*p2*...*pn jest to liczba naturalna q
q=√p1*p2*...*pn
q2=p1*p2*...*pn
a to jest sprzeczność, ponieważ iloczyn różnych liczb pierwszych nie może być kwadratem liczby
naturalnej, zatem musi być on niewymierny
10 paź 15:37
PW: Diego020, nie "dowolnych liczb pierwszych", lecz "różnych liczb pierwszych"
10 paź 15:43