iza: rozwiaz rownanie rachunkowo i geometrycznie [x[=p5 ,[x-1]=5 ,[x]=1-p100 , [x-2]=[x-4]
18 lis 13:44
18 lis 13:57
Basia:
|x|=√5⇔x=-√5 lub x=√5
|x-1|=5 ⇔ x-1=-5 lub x-1=5 ⇔ x=-4 lub x=6
|x|=1-√100 ⇔|x|=1-10=-9 a to jest niemożliwe
|x-2|=|x-4| ⇔ x-2=x-4 lub x-2=-(x-4) lub -(x-2)=x-4 lub -(x-2)=-(x-4) ⇔
0=-2 lub 2x=6 lub -2x=-6 lub 0=2 ⇔
x=3 lub x=-3
geometrycznie tutaj niewykonalne, musisz narysować w jednym ukł.wsp. wykres tego co po
lewej i tego co po prawej i znaleźć wspólne punkty, ich odcięte są pierwiastkami równań
18 lis 14:05