wariacje
Joannn: 1. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których każda cyfra jest mniejsza niż 5 ?
2. Ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach, wśród których
nie występuje zero?
8 paź 23:28
Blee:
1) 4*5*5 = ...
2) 9*8*7*6*5*4 = ...
8 paź 23:30
Pan K: 1 2 3 4 5 6
=================
9 * 8 * 7 *6 *5 = do 2 tak mysle
8 paź 23:31
Joannn: dziękuję kompletnie nie umiem wariacji
8 paź 23:32
Joannn: a wytłumaczy mi to ktoś jakoś ?
8 paź 23:32
Pan K: jeszcze zgubilem *4 bo ma byc 6 cyfr
8 paź 23:33
Pan K: Jak wyjdziesz za maz /ozenisz sie to bedziesz umiec wariacje bez i z powtorzeniami
8 paź 23:34
Pan K: Do 2 zadania
Na 1 miejscu moze byc 9 cyfr bo nie moze byc na poczatku 0
Skoro wykorzystano juz 9 cyfr to na drugim miejscu masz do wykorzystania nie 10 cyfr tylko8
bo jedna wykorzystana na 1 miejscu i nie moze byc zera )
tak samo bedzie na 3 miejscu − bedzie do wykorzystania 7 cyfr bo 2 juz wykorzystalas i nie
moze byc 0
Itd
8 paź 23:42
Pan K: Potrafisz wytlumaczyc zadanie nr 1?
8 paź 23:44
Mila:
{0,1,2,3,4}− cyfry mniejsze od 5
4*5*5 =100
− cyfra setek ze zbioru {1,2,3,4} na 4 sposoby
pozostałe cyfry ze zbioru {0,1,2,3,4}
8 paź 23:47