zadnie na pole
Joannn:
Oblicz pole czworokąta ABCD korzystając z danych na rysunku.
3p3 − 3 pierwiastki z 3
Z tego ABC można zrobić kwadrat. Bo kąt prosty i 45 stopni x 2 to 90 stopni.
Więc bok BC=4 oraz AB=4
Ze wzoru na przekątną bok AC ma długość 4
√2
Pole kwadrtau wynosi 4razy4=16 więc pole naszego trójkąta to połowa. PoleABC wynosi 8,
Co z ACD?
8 paź 22:50
Joannn: nie będzie to trójkąt równoboczny bo bok AD=3√3 a AC=4√2 hmmm
8 paź 22:51
janek191:
P{ΔACD} = 0,5*I AC I*I ADI * sin 60o =
8 paź 22:56
Eta:
| 1 | |
P(ACD)= |
| *|AD|*|AC|*sin60o =........ |
| 2 | |
8 paź 22:56
Joannn: P (ACD) = 9√2
Więc pole całego wielokąta to 8+9√2 ? tak ?
8 paź 23:00
janek191:
8 paź 23:02
Eta:
Tak
8 paź 23:02
Joannn: dziękuję pięknie
8 paź 23:05