podzielność
Manta: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba n)n
2+1)(n−1)(n+1) jest podzielna przez 3.
I jeszcze jedno
8 paź 21:58
6latek: L=n(n2+1)(n−1)(n+1)
n(n−1)(n+1) to kolejne 3 liczby naturalne wiec student?
8 paź 22:01
Manta: pierwsza liceum

możesz mi trochę szerzej objaśnić? dopadło mnie choróbsko, kiedy było to
przerabiane w szkole.
8 paź 22:05
Saizou :
wśród trzech kolejnych liczb naturalnych jest na pewno jedna która dzieli się przez 3
zatem iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 3
8 paź 22:07
6latek: masz np takie liczby naturalne
4*5*6 napewno jedna z nich jest podzielna przez 3 (6)
conajmniej jedna jest podzielna przez 2 ( 4) tutaj tez 6
wez np 1*2*3 jedna przez 2 i jedna przez 3 podzielna
Zapis (n−1)* n *(n+1) bedzie lepszy
8 paź 22:09
janek191:
8 paź 22:12
Manta: czyli 3k(3k2+1)(3k−1)(3k+1)=3(k5+1) jest udowodnieniem podzielności?
8 paź 22:13
janek191:
n*( n2 + 1)*(n −1)*(n + 1) = ( n −1)*n*(n + 1)*(n2 + 1) = k*( n2 + 1)
jest podzielna przez 3
bo k = ( n −1)*n*(n +1) jest podzielna przez 3.
8 paź 22:18