Najmniejsza i największa wartość funkcji kwadratowej! Prosze!!
neo: 1. Wyznacz najmniejsza oraz największą wartośc funkcji kwadratowej w podanym przedziale
domkniętym:
a) f(x)=14x2−2x+3, x∊<−1;5>
b) f(x)=−√2(x+6)(x−2), x∊<−3;−√2>
c) f(x)= 4x2+2x−2, x∊<−1;1+√2>
21 lut 18:47
życzliwa: a) sprawdzamy f(−1)=19, f(5)=343, sprawdzamy Δ=4−12*14=−164 sprawdzamy czy wierzchołek tej
paraboli nalezy do przedziału p=1/14 q=41/14 czyli nalezy i jest to wartosc najmniejsza a 343
najwieksza,
b)analogicznie f(−3)=15√2≈21,21
f(−√2)=10√2+8≈22,14
p=−2 i q=16√2≈22,63 czyli najwieksza to q najmniejsza to 15√2
c)analogicznie f(−1)=0 f(1+√2)=12+10√2
p=−1/4 q=−9/4 czyli najwieksza to 12+10√2 a najmniejsza to q
21 lut 21:11