potęgowanie
Manta: Oblicz:
712 * 3 + 4 * 712 / (712 : 78)3 = ?
Może mi ktoś wytłumaczyć, co dzieje się z jedną z dwóch 712 w liczniku?
8 paź 21:44
janek191:
Tam jest 712 ?
8 paź 21:46
Manta: 7 do potegi 12 *3+4 *7 do potegi 12 / (7do potegi 12:7 do potegi 8)do potegi trzeciej
8 paź 21:46
Manta: tak, nie potrafię jakoś póki co obsługiwać tego forum haha
8 paź 21:47
6latek: =7 w pamieci
8 paź 21:48
janek191:
| 712*3+ 4*712 | |
| = ? |
| ( 712 : 78)3 | |
8 paź 21:48
Manta: to już wiem haha, ale co się dzieje z jedną z dwóch 7 do potegi 12? jedna jakby znika
8 paź 21:49
Manta: tak, janek191
8 paź 21:49
janek191:
3*712 + 4*712 = 7*712 = 713
8 paź 21:51
Manta: dlaczego nie wychodzi tu 7 do potęgi 24?
8 paź 21:51
6latek:
| | 712(3+4) | | 712*7 | |
A liczysz to tak |
| = |
| = 7 |
| | (74)3 | | 712 | |
8 paź 21:51
Manta: ooooo, dziękuję bardzo haha
8 paź 21:51
Manta: padam już z nóg, więc średnio mi głowa pracuje
8 paź 21:52
6latek: To podziekuj
jankowi 191 i dobranoc
8 paź 21:55