Wielomiany
12345: Znajdź pierwiastek wielomianu W(x)=x4 − 10x2 + 9
Rozwiąż równanie 4|x|+|x|3=0
Zależy mi na poznaniu sposobu na rozwiązanie tych dwóch zadań, nie na samej odpowiedzi
8 paź 21:00
ABC:
możesz zgadnąć rozkład

x
4−10x
2+9=(x
2−1)(x
2−9)
8 paź 21:02
Saizou :
Zadanie typowe na podstawienie
1) x2=t, przy założeniu, że t≥0 (bo kwadrat liczby nie może być ujemny)
W(t)=t2−10t+9
a to już umiesz obliczyć
2) wyciągnij |x| przed nawias
8 paź 21:04
janek191:
W(x) = x4 − 10 x2 + 9
x = 1
Rozkładamy
W(x) = 9 x − 1)*( x3 + x2 − 9 x − 9) = x2*(x + 1) − 9*) x + 1) =
= ( x + 1)*( x2 − 9) = ( x + 1)*(x − 3)*(x + 3)
zatem
x = − 3 lub x = 3 lub x = 3
===========================
8 paź 21:06
6latek: |x|3= |x|2*|x|= x2*|x| bo |x|2= |x2|= x2
8 paź 21:06
6latek: Zadanie nr 1
Mozesz liczyc tak samo jak kwadratowe tzn Δ i zamiast x1 to bedziesz mial x12 i to samo
bedzie x22
Bez podstawiania
8 paź 21:08
janek191:
Pomyłka

W(x) = (x −1)*(x + 1)*(x −3)*( x + 3)
więc
x = − 3 lub x = −1 lub x = 1 lub x = 3
8 paź 21:10