Logika
WhiskeyTaster: Proszę o pomoc z zadaniem. Mam sprawdzić, czy zdanie jest prawdziwe dla n ∊ N ∪ {0}:
Jeśli n jest liczbą pierwszą, to o ile n jest liczbą złożoną, to n = 4.
Oznaczam sobie zdania: p − "n jest liczbą pierwszą", q − "n jest liczbą złożoną", r − "n = 4".
Zdanie q, to negacja p, bo jeśli n nie jest pierwsza, to musi być złożona, więc mamy do
dyspozycji p, ¬p oraz r.
Czyli zdanie można zapisać tak: (¬p ⇒ p) ⇒ r
Czyli mam sprawdzić, czy zdanie jest tautologią. Jedyny przypadek, gdy otrzymamy fałsz, to r =
0, (¬p ⇒ p) = 1. Implikacja jest prawdziwa w trzech wypadkach, jednak my mamy możliwość (1 ⇒
0) oraz (0 ⇒ 1).
Czyli zdanie nie będzie prawdziwe wtedy, gdy ¬p = 0, więc p = 1. W takim razie n jest liczbą
pierwszą i n ≠ 4. Czy to się zgadza? Trochę wydaje mi się to zagmatwane.
8 paź 20:33
ite: po mojemu p ⇒ (q⇒ r)
8 paź 20:40
ite: A zaprzeczeniem zdania p nie jest zdanie q.
8 paź 20:45
Pan Kalafior:
Nie ma liczby naturalnej jednocześnie złożonej jak i pierwszej, zdanie jest tautologią.
8 paź 20:46
WhiskeyTaster: Faktycznie, n = 1 nie jest pierwsza, ani złożona.
8 paź 20:48
WhiskeyTaster: Czyli wracając do oznaczeń: p, q, r; poprawnym będzie zapis (q ⇒ p) ⇒ r czy może p ⇒ (q ⇒ r)?
8 paź 20:51
Saizou :
Najpierw zadanie wyjściowe
Jeśli n jest liczbą pierwszą, to o ile n jest liczbą złożoną, to n=4
mogę to zapisać tak
jeśli n jest liczbą pierwszą, to jeśli n jest liczbą złożoną, to n=4
p: n jest liczbą pierwszą
q: n jest liczbą złożoną
r: n=4
schemat zadania:
p→(q→r)
sprawdzenie czy to tautologia
p→(q→r)
p→(~q∨r)
~p∨(~q∨r)
alternatywa jest fałszywa, gdy wszystkie jej formuły składowe są fałszywe, tzn.
~p=0
~q=0
r=0
zatem dla wartościowania p=1, q=1, r=0 formuła przyjmuje wartość zero
8 paź 20:56
WhiskeyTaster: Rozumiem, że źle interpretowałem słowa "o ile". W takim wypadku zdanie jest tautologią, bo n
nie może być jednocześnie złożona, jak i pierwsza. Stąd mamy sprzeczność. Dziękuję Wam
wszystkim.
8 paź 21:03