zadanie z funkcji liniowej
Paula: Zbadaj liczbę rozwiązań równania (4m − m3 )x + 24 − 3m3 = 0 ze względu na wartość parametru
m.
Jeśli równanie ma jedno rozwiązanie, to zapisz je w najprostszej postaci.
8 paź 20:27
6latek: masz juz rownanie w postaci
ax+b=0 i o to chodzi zeby miec taka postac
a=4m−m
3
b=24−3m
3
| | b | |
A) 1 rozwiazanie gdy a≠0 x=− |
| |
| | a | |
B) nieskonczenie wiele rozwiazan gdy a=0 i b=0
c) brak rozwiazan gdy a=0 i b≠0
dzialaj
8 paź 20:35
6latek: To powinnas miec w ksiazce
Jesli nie ma to masz to w ksiazce Tomasz Grębski Porady i wskazowski ktorych nie ma w
tablicach maturalnych z przykladami ich zastosowania .
8 paź 20:39
Paula: Mam pytanie jak zrobić to 1 rozwiązanie (A) , nie bardzo rozumiem o co z tym chodzi
8 paź 20:48
6latek:

4m−m
3≠0
m(4−m
2)≠0
m≠0 oraz 4−m
2≠0 to (2−m)(2+m)≠0 ⇒m≠2 i m≠−2 (moglem pomylic spojnik
czyli dla m≠0 m≠−2 , m≠2
masz pierwiastek
| | 24−3m3 | | 3(8−m3) | |
x= |
| = |
| |
| | 4m−m3 | | m(m+2)(m−2) | |
dla ciebie zostawie rozlozenie 8−m
3
skorzystaj z ewzoru
a
3−b
3
8=2
3
8 paź 20:57
janek191:
| | 3 m3 − 24 | |
x = |
| dla 4 m − m3 ≠ 0 |
| | 4 m − m3 | |
4 m − m
3 = 0
m*( 4 − m
2) = 0
m*( 2 − m)*(2 + m) = 0
więc
Dla m ≠ −2 i m ≠ 0 i m ≠ 2 równanie ma jedno rozwiązanie równe :
8 paź 20:59
6latek: Witam janek 191
Tylko ja zapomnialem o tym minusie przed ulamkiem .
Przepraszam
W
8 paź 21:01
Paula: Masz może czas? Rozwiązałbyś mi parę zadań, jakbym wysłała Ci na Facebook'u lub e−mail'u?
8 paź 21:02
6latek: Wstawiaj je tutaj zawsze ktos pomoze
ja teraz bede rozmawial z corka
8 paź 21:04
Paula: A co do tego zadania to na x jest zawsze wzór x= −
ba
8 paź 21:12
6latek: Zawsze przy tym typie zadania .
Wynika to ze wzoru
ax+b=0
ax=−b
8 paź 21:13