Stereometria- oblicz pole przekroju
borówka : Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym mający miarę 60 stopni. Dłuższa
Przekątna graniastosłupa ma długość D i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o
mierze 45°. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dłuższą przekątną podstawy i
środki dwóch boków górnej podstawy. oblicz pole otrzymanego przekroju.
Bardzo prosze o pomoc! Doszłam do tego, ze przekrój jest trapezem i jego podstawy maja długość:
pierwiastek z dwóch/2 * D i druga: pierwiastek z dwóch/4*D
8 paź 20:19
Saizou :

|AE|=|AC|=H (ΔCAE jest równoramienny prostokątny)
ΔIJD~ΔABC (cecha bkb) w skali 2:1
| | 1 | |
|KL|= |
| |BD| (BD można obliczyć z tw. cosinusów) |
| | 4 | |
|ML|=H
i potem Pitagoras
8 paź 20:40
borówka : Kurcze, a które kąty są takie same w tych dwóch trójkątach ΔIJD i ΔABC?
Akurat zawsze mam problem z ustaleniem podobieństwa i teraz tez tego nie moge zobaczyć
8 paź 20:54
Saizou :

a w takiej sytuacji to zobaczysz?
8 paź 20:58
borówka : O Dziekuje! A w takim razie to nie ma być trojkat ΔIJF zamiast ΔIJD

i jeszcze przepraszam bardzo, ale od razu sie spytam dlaczego akurat ten odcinek |KL| jest 4
razy mniejszy od |BD|?
8 paź 21:16
Saizou :

Podobieństwo jest dobrze napisane, ja ci teraz narysowałem to na jednym poziomie abyś widziała
co tam się dzieiej.
Też z podobieństwa trójkątów to wynika albo z tw. Talesa.
Pomyśl dlaczego tak
8 paź 21:22
borówka : Dobrze, mysle ze teraz juz wszystko jasne! Jeszcze raz bardzo Dziekuje
8 paź 21:41