Prawdopodobieństwo
ferg: 1)Wykazać, że dla każdego zdarzenia A (A ⊂Ω) następujące pary zdarzeń A i ∅ oraz A i Ω są
parami zdarzeń niezależnych.
Nie wiem jak zacząć. Proszę o pomoc!
2)Podaj P(A|B) jeżeli A⊂B oraz B⊂A
| | P(A) | |
Czy wyniki odpowiednio |
| oraz 1 są poprawne? |
| | P(B) | |
3)Wiadomo, że P(A)=0.3, P(B’)=0.6, A⋁B⋁C=Ω. Obliczyć P(C’), jeżeli zdarzenia A, B i C są parami
rozłączne.
Czy wynik P(C’)=0,7 jest dobry?
8 paź 19:51
Pan Kalafior:
1) sprawdzasz czy P(A∩B) = P(A)P(B)
2) poprawnie
8 paź 20:37
ite: Czy P(C’)=0,1 ?
8 paź 21:57
ferg: Rozpisałem to tak:
P(A∪B∪C)=1=P(A)+P(B)+P(C)+P(A∩B)+P(A∩C)+P(B∩C)+P(A∩B∩C)
gdzie
P(A∩C)=0
P(A∩B)=0
P(B∩C)=0
P(A∩B∩C)=0
czyli 1=P(A)+P(B)+P(C)
wiec P(C)=0,3
Dobrze myśle ?
9 paź 06:26
Pan Kalafior:
A, B, C dzielą Ω na 3 rozłączne części, pierwsza miary 0,3, druga 0,4, więc trzecia 0,3.
Wynik masz dobry, ale nie trzeba korzystać z ogólnych wzorów, zwykła addytywność.
P(A∪B∪C) = P(A)+P(B)+P(C)
9 paź 07:19
ite: Nie wiem, czemu przyjęłam, że P(B)=0,6, stąd mam błędny wynik.
9 paź 07:24
ferg: A jeszcze jakieś wskazówki co do 1 zadania ?
9 paź 10:06
ite: A∩∅=∅ ⇒ P(A∩∅)=P(∅)
A∩Ω=A ⇒ P(A∩Ω)=P(A)
i dalej jak 20:37
9 paź 10:12
ferg: Dzieki
9 paź 13:44