proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że jeżeli p jest liczbą pierwszą to p3 − 1 jest też pierwsza
p3 − 1 = (p − 1) *(p2 + p + 1 )
dalej nie wiem
8 paź 18:33
Pan Kalafior: Próbowałaś na przykładach?
8 paź 18:37
ABC:
chyba nie próbowała : 33−1=26=2*13
8 paź 18:41
anna: próbowałam i doszłam do wniosku że p3 − 1 jest liczbą pierwszą
ale czy to można wyrazić inaczej
czy po przykładach dać komentarz
8 paź 20:12
6latek: Wcale nie jest liczba pierwsza
Przecie z 26 to liczba zlozona i w dodatku parzysta
8 paź 20:22