Porsze o pomoc :(
Ola: Uzasadnić ze podane funkcje sa roznowartosciowe na wskazanych przedzialach ;
a) f(x)=x+x3 , (−niesk , +niesk)
b )f(x)=1/x , (0 , +niesk.)
8 paź 16:55
Pan Kalafior: One są ściśle monotoniczne.
8 paź 17:00
Ola: Mógłbyś coś więcej wyjasnic? lub pokazac jak to sie sprawdza i kiedy nie sa scisle
monotoniczne?
8 paź 17:01
ABC:
można wyprodukować jakiś dowód typu :
oznaczmy f(x)=1/x
| | y−x | |
niech x,y > 0 i f(x)=f(y) czyli f(x)−f(y)=0, 1/x−1/y=0 , |
| =0 |
| | xy | |
stąd wynika y−x=0 czyli
x=y i mamy różnowartościowość
8 paź 17:07
6latek: Definicja
Mowimy ze funkcja f:X→Y (X=Df) jest roznowartosciowa jezeli
⋀x1,x2 ∊X f(x1)= f(x2)⇒x1=x2
lub rownowaznie
⋀x1,x2 ∊Df x1≠x2 ⇒f(x1)≠f(x2)
f(x1)= x1+x31
f(x2)= x2+x32
f(x1)−f(x2)=0
x1+x31−x2−x32=0
(x1−x2)+(x31−x32)=0 ⇔(x1−x2=0 i x31−x32=0
x1−x2=0 ⇒x1=x2
x31−x32=0 to x31= x32⇒x1=x2
ta funkcja jest roznowarrtosciowa na zadanym przedziale
8 paź 19:03
ABC:
małolat ładny początek ale jaką własność wykorzystujesz − 4 linijka od dołu

powinieneś rozłożyć ze wzoru a
3−b
3 i wyciągnąć (x
1−x
2) przed nawias
8 paź 19:13
6latek: Dobry wieczor
ABC 
tak nawet myslalem zeby rozpisac .
8 paź 19:16