postać zwarta sumy
Janek: Znajdź zwartą postać sumy:
8 paź 00:13
jc: Suma /2
n = średni kwadrat liczby reszek w n rzutach
suma = n(n+1)2
n−2
8 paź 00:39
Pan Kalafior:
Suma = n(n−1) 2
n−2 + n 2
n−1
8 paź 01:26
Janek: Dziękuję ^^ Tylko nie rozumiem do konća o co chodzi z tym średnim kwadratem liczby resztek
8 paź 09:34
jc: Rzucasz n razy monetą. X
i zmienna losowa przyjmująca wartość 1, jeśli w i−tym
rzucie wypadnie reszka i zero w przeciwnym wypadku.
| | 1 | |
E(X1+X2+..+Xn)2 = |
| x Twoja suma |
| | 2n | |
Zmienne są niezależne. EX
i = 1/2, EX
i2=1/2
E(X
1+X
2+..+X
n)
2 = EX
12 + ... +EX
n2
+ n
2 − n wyrazów postaci EX
i EX
j, gdzi i≠j
= n
2/2 + (n
2−n)/4 = (n
2+n)/4
8 paź 09:58