pochodna
pjurek: Prostopadłościenny pojemnik bez pokrywy o kwadratowym dnie ma pojemność 4, podaj wymiary
pojemnika takie aby suma pól była jak najmniejsza.
Więc do tej pory stwierdziłem, że:
V = x2 * h
P = x2+4x*h
h = 4/x2
No i podstawiłem to wszystko do wzoru na pole...
P = x2+4x*4/x2 = x2+16/x
Potem wyciagnalem pochodna:
P`(x) = 2x−16/x2
no i potem przyrównałem pochodną do 0
P`(x) = 0 z tego wyszło mi, że x = 2 potem po podstawieniu, h = 1
I teraz mam pytanie, czy moje x = 2 i h = 1 dają najmniejsze pole scian, czy może zle to
rozwiazuje?
7 paź 22:01
ABC:
musisz zrobić badanie funkcji na krańcach przedziału określoności żeby się upewnić czy lokalne
minimum jest wartością najmniejszą
7 paź 22:09