zad
kasiula: Bardzo prosze o pomoc



! Liczbe I3,14−πI+Iπ−3,14I zapisz w prostrzej postaci (bez użycia
znaku wartości bezwzglednej). nastepnie ocen, czy jest to liczba wymierna czy nie wymierna
21 lut 18:33
Basia:
3,14<π
3,14−π<0
|3,14−π|=−(3,14−π)=−3,14+π
|π−3,14|=π−3,14
Suma = −3,13+π+π−3,14 = 2(π−3,14)
wymierna*(niewymierna−wymierna) = wymierna*niewymierna=niewymierna
21 lut 18:39
natka1720: 13,14− pi jest to liczba mniejsza od zera wiec nalezy opuscic ta wartosc ze zmiana znaku wiec
bedzie −3.14+pi a drugi nawias trzeba opuscic bez zmiany znaku gdyz to wyrazenie jest wieksze
od zera. w sumie otrzymujemy rownanie postaci −3.14+pi + pi − 3.14 = 2pi −6,28 i jest to
liczba nie wymierna
tak mi sie wydaje
21 lut 18:40
kasiula: Dziękuję bardzo
21 lut 19:45