Zwarta postać sumy, indukcja
Paweł: Znajdź zwartą postać sumy (dowód indukcyjny)
a) 12+22+...+n2
b) 13+23+...+n3
Proszę o pomoc, bo trochę się gubię w tym jeszcze : /
7 paź 21:27
ABC:
znaleźć wzór możesz inną metodą , a udowodnić indukcyjnie jeśli już każą
7 paź 21:29
PW: Drogi Pawle, żeby coś udowodnić indukcyjnie, to trzeba mieć tezę − nie podałeś jej.
Szukanie "zwartej postaci sumy" może być bardzo trudne, gdy jej nie znamy.
7 paź 21:31
6latek: b)= (1+2+3+4+......+n)
2
| | n(n+1)(2n+1) | |
a) poszukalem = |
| |
| | 6 | |
7 paź 21:35
ABC:
a jak te wzory znajdować to temat rzeka
7 paź 21:39
Saizou :
Dla tych, łatwo przeprowadzić dowód wykorzystując metodę zaburzania sum
7 paź 21:44
Paweł: Dzięki za pomoc, czyli nie rozumiałem tego przez niejasne polecenie
7 paź 22:03
Mila:
Studia czy LO?
7 paź 22:20
Saizou : Czasami na studiach prowadzący robią tak: zgadnij wzór, a potem udowodnij jego prawdziwość
indukcyunie
7 paź 22:25
Krzysiu: jest dowód geometryczny na te wzory
7 paź 22:26
Mila:
Zaburzanie sum:
1) S
n=∑(k=1 do n)k
3
S
n+1=∑(k=1 do n+1)k
3⇔
[∑(k=1 do n)k
3]+(n+1)
3=1+∑(k=1 do n ) (k+1)
3⇔
∑(k=1 do n)k3]+(n+1)
3=1+
∑(k=1 do n )k3+∑(k=1 do n )3k
2+[∑(k=1 do n )3k]+n⇔
| | n*(n+1) | |
(n+1)3−1−n=3∑(k=1 do n )k2+3* |
| |
| | 2 | |
| | 3*n*(n+1) | |
n3+3n2+3n+1−1−n− |
| =3∑(k=1 do n )k2 |
| | 2 | |
| | 3n2+3n | |
n3+3n2+2n− |
| =3∑(k=1 do n )k2⇔ |
| | 2 | |
| | 2n3+6n2+4n−3n2−3n | |
3∑(k=1 do n )k2= |
| |
| | 2 | |
| | 2n3+3n2+n | |
∑(k=1 do n )k2= |
| |
| | 6 | |
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
∑(k=1 do n )k2= |
| |
| | 6 | |
==========================
7 paź 23:06