Udowodnić, korzystając z indukcji matematycznej, że:
Karolina: Udowodnić, korzystając z indukcji matematycznej, że:
liczba n3 + 2n jest podzielna przez 3, dla każdego n;
7 paź 21:02
ABC: opiera się na tym że
(n+1)3+2(n+1)=n3+3n2+3n+1+2n+2=(n3+2n) +3(n2+n+1)
7 paź 21:14
Saizou :
K1 spr. dla n=1 ⇒13+2*1=1+2=3
K2 założenie że podzielność zachodzi dla pewnie k, tzn. 3|k3+2n⇔istnieje p taki, że
k3+2n=3p
K3 pokazanie, że podzielność zachodzi dla k+1
(k+1)3+2(k+1)=
k3+3k2+3k+1+2k+2=
k3+2k+3k2+3k+3=
3p+3(k2+k+1)=3t
7 paź 21:16
PW:
1° Dla n=1 mamy
13 + 2•1 = 3 − liczba podzielna przez 3.
2° Załóżmy przawsziwość twierdzenia dla n=k, to znaczy że liczba
k3 + 2k jest podzielna przez 3
3° Teza indukcyjna: twierdzenie jest prawdziwe dla n=k+1, to znaczy liczba
(k+1)3 + 2(k+1) jest podzielna przez 3.
Dowód indukcyjny:
(k+1)3 + 2(k+1) = k3+3k2+3k+1+2k+2 = (k3+2k) + 3(k2+k +1) − na mocy założenia indukcyjnego
składnik w pierwszym nawiasie jest podzielny przez 3, a drugi składnik jest podzielny przez 3
w sposób oczywisty, zatem suma jest podzielna przez 3.
Pokazaliśmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla n=1 i z założenia prawdziwości dla n=k≥1 wynika
prawdziwość dla n=k+1, zatem na mocy zasady indukcji twierdzenie jest prawdziwe dla każdej
naturalnej n≥1.
7 paź 21:25
PW: Szanowni Koledzy, nie widziałem Waszych podpowiedzi.
7 paź 21:27
ABC:
nie ma tego złego ... teraz autorka ma potwierdzenie z różnych źrodeł i na różnym poziomie
szczegółowości
7 paź 21:32