kombinatoryka
nawaleta: Rzucamy sobie monetą aż otrzymamy dwie reszki z rzędu? Jakie jest prawdopodobieństwo, że
rzucaliśmy dokładnie 10 razy?
Czy dobrze rozumuję, iż interesuje nas tak naprawdę ostatnie dwa rzuty? Bo wcześniej mogą być
kombinacje orłów i reszek ale ważne aby nie było dwóch reszek obok siebie a to będzie przecież
(1/2)8
7 paź 20:28
Blee: nie
dwie reszki mogły wypaść na samym początku
albo gdzieś 'po środku'
7 paź 20:46
nawaleta: Owszem, ale takie zdarzenie jest niesprzyjające.
7 paź 20:49
Blee:
więc masz opcje
R R O O O O O O O O
R R O O O O O O O R
R R O O O O O O R O
R R O O O O O R O O
R R O O O O O R O R
R R O O O O R O O O
R R O O O O R O O R
R R O O O O R O R O
R R O O O R O O O O
R R O O O R O O O R
R R O O O R O O R O
R R O O O R O R O O
R R O O O R O R O R
itd.
7 paź 20:49
Blee: ach ... nie doczytałem

aż wypadnie
7 paź 20:49
Jerzy:
Zadanie sprowadza się do policzenia prawdopodobieństwa,że przy ośmiu rzutach nie wypadną dwie
reszki,a to banał.
7 paź 20:50
Blee:
| | 1 | |
( |
| )8 odpowiada DOWOLNEJ kombinacji reszek i orłów w pierwszych 8−miu rzutach, w tym |
| | 2 | |
także rzucie 8razy pod rząd reszek
7 paź 20:51
Blee:
Jerzy −−− nie do końca ... że w 7 rzutach nie wypadną dwie reszki + wypadnie O R R
7 paź 20:52
Blee:
W Twoim rozumowaniu dopuszczasz możliwość, że w ósmym rzucie wypadnie R, co jest zdarzeniem
niesprzyjającym (bo albo w 9tym rzucie masz drugą R, albo w dziesiątym nie masz drugiej R)
7 paź 20:54
Jerzy:
Racja Blee, o tym myślałem, ale po tym źle napisałem.
7 paź 21:55
Saizou :
Rozważmy ciąg orłów i reszek dl. 10 zakończony dwoma resztkami
− − − − − − − R R
na 7 miejscu nie może być reszka, zatem
− − − − − − − O R R
pozostaje nam 7 miejsc, na których musimy rozdysponować orły i reszki w taki sposób aby żaden
orzeł nie stał obok innego orła
a) 1 x R
b) 2 x R
c) 3 x R
d) 4 x R
7 paź 22:09
Jerzy: @ Saizou, na ósmym miejscu nie może być reszka.
7 paź 22:26
Saizou :
Jerzy oczywiście, zasugerowałem się swoimi kreseczkami, ale łatwo to już przetransferować.
PS. Jakimś dziwnym trafem moje rozważania dotyczą 9 rzutów monetą
8 paź 08:25
jc: 8 liczba Fibonacciego, czyli 55, tyle mamy możliwych wyników bez 2 reszek pod rząd
w ciągu 7 elementowym.
Prawdopodobieństwo = 34/1024
8 paź 09:26
Pytający:
Dokładnie 10 razy rzucimy tylko gdy w pierwszych 7 rzutach nie będzie serii 2 reszek i ostatnie
3 wyniki to ORR.
Czyli możliwości jest tyle, ile jest możliwości nie otrzymania w pierwszych 7 rzutach serii 2
reszek.
W pierwszych 7 rzutach nie otrzymamy serii 2 reszek jedynie gdy:
• w pierwszych (7−1)=6 rzutach nie otrzymamy serii 2 reszek i w ostatnim rzucie otrzymamy O
• w pierwszych (7−2)=5 rzutach nie otrzymamy serii 2 reszek i w ostatnich 2 rzutach otrzymamy
OR
I co istotne oba przypadki są rozłączne.
Z dalszego analogicznego rozumowania otrzymujemy zależność rekurencyjną na liczbę możliwości
nie otrzymania w pierwszych n rzutach serii 2 reszek:
a
0=1
a
1=2
a
n=a
n−1+a
n−2 dla n≥2
czyli
a
n=F
n+2 //
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_Fibonacciego
a
7=34
⇒
| | 34 | |
Rozwiązaniem jest |
| . |
| | 210 | |
8 paź 21:29
Mila:

.
8 paź 22:57
nadamę: masakra
10 paź 08:52