dowodzik
Maciess: Udowodnić, że dla każdej nieparzystej liczby naturalnej n, liczba n
n4−1 jest podzielna przez 16
(n2)2−1=(n2−1)(n2+1)=(n−1)(n+1)(n2+1)
n nieparzyste wiec n=2k+1
2k(2k+2)(4k2+4k+2)=8k(k+1)(2k2+2k+1)
k(k+1) kolejne naturalne jedna z nich parzysta więc k(k+1)=2m
16m(2k2+2k+1)
Jest poprawnie? I teraz pytanie jak coś takiego zrobic indukcyjnie. Bo cos mi dowod nie
wychodzi
7 paź 19:22
Pan Kalafior:
Z tw. Carmichaela
λ(16) = φ(16)/2 = 4 więc
nλ(16) = n4 ≡ 1 mod 16 o ile nwd(n, 16) = 1
tzn. n jest nieparzyste
7 paź 19:35
ABC:
wychodzi indukcyjnie z krokiem 2 zaczynając od 1 , sprawdziłem
7 paź 19:36
jc:
14−1=0
16| 14−1
Jeśli 16|(2k−1)4−1, to 16|(2k+1)4−1
bo
(2k+1)4−(2k−1)4=16*(4k3+k)
7 paź 19:40
Maciess: 1
o dla n=1 16|0
Załozenie (2k−1)
4−1=16p
Teza T(n)⇒T(n+2)
(2k+1)
4−1=(2k−1)
4−1+64k
3+16k =16p+16(4k
3+6)
Formalnie taki zapis wystarczy? i dziękuje pięknie za pomoc
7 paź 21:43