Dane są dwa przeciwległe wierzchołki kwadratu A=(1,-2) i C=(3,6). Wyznacz współr
Kox: Dane są dwa przeciwległe wierzchołki kwadratu A=(1,−2) i C=(3,6). Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
7 paź 17:19
Saizou :
Skorzystaj z wiedzy, że przekątne w kwadracie przecinają się pod kątem prostym i w połowie
7 paź 17:22
Mila:

Jeden ze sposobów, z wykorzystaniem wektorów.
Przekątne są prostopadłe, równej długości i przecinają się w połowie.
A=(1,−2) i C=(3,6).
S=(a,b)− środek AC
S=(2,2)
AS
→=[1,4]
SB
→⊥AS
→
SB
→=[4,−1]
S=(2,2)→T
[4,−1]⇒B=(2+4,2−1)=(6,1)
B=(6,1)
S=(2,2)→T
[−4,1]⇒D=(2−4,2+1)=−(−2,3)
D=(−2,3)
II sposób
S=(2,2), przekątne są prostopadłe, równej długości i przecinają się w połowie.
1) BD− Symetralna odcinka AC: A=(1,−2) i C=(3,6).
(x−1)
2+(y+2)
2=(x−3)
2+(y−6)
2⇔
2) Równanie okręgu o środku S=(2,2) i r=|AC|=
√12+42, r=
√17
(x−2)
2+(y−2)
2=17
3) punkty przecięcia okręgu i BD
| | 1 | | 5 | |
(x−2)2+(− |
| x+ |
| −2)2=17 |
| | 4 | | 2 | |
stąd :
| | 1 | | 5 | |
x=−2 wtedy y=− |
| *(−2)+ |
| =3 |
| | 4 | | 2 | |
D=(−2,3)
lub
| | 1 | | 5 | |
x=6 wtedy y=− |
| *6+ |
| =1 |
| | 4 | | 2 | |
B=(6,1)
===============
7 paź 19:00