zlozenie funkcji
6latek: Okreslic superpozycje h=gof (o ile istnieje)
\Zbadac w ktorym przypadku istnie superpozycja fog
jesli
bede mial 8 takich zlozen i bede po kolei wstawial
1) f(x)= sinx i g(x)= cosx
wiec tak f:R→<−1,1>
g:R→<−1,1>
gof= cos(sinx) jest okreslona
fOg= sin(cosx) tez jest okreslona
2) f(x)=x2 g(x)= √x
wiec tak
f:R→<0,∞)
g:<0,∞)→R
gof= √x2=|x| jest okreslona
fog= (√x)2=x jest okreslona
3) f(x)= ex f: R→(0,∞)
g(x)=ex g:R→(0,∞)
gof= eex(czy tutaj jest okreslona ? dziedzina g musi zawieraz zbior wartosci f
fog bedzie tak samo
7 paź 17:13
6latek: Tu chyba bedzie okreslona
7 paź 17:24
6latek: Tutaj mam troche zagwozdke
f(x)= |x| i g(x) = ln(1+|x| )
Wiec tak bede mial
f:R→<0,∞) (czyli zbior liczb R odwzorowuje na przedzial <0,∞)
g:R→<0,∞) R bo |x|>−1
teraz pytanie
Dlaczego robiac zlozenie h=gof = g(f(x)) mam miec g(|x|)= ln(1+|x|) a nie g(x)=
ln(1+|x|
Prosze o dokladne wytlumaczenie .
7 paź 18:29
6latek:
7 paź 18:45
jc: Skąd wiesz, co masz mieć?
g(f(x))=g(|x|)=g(x)
7 paź 18:46
6latek: W zbiorze zadan mam taka odpowiedz akuratnie do tego
mam zrobic zlozenie h=gof = to co pisza w ksiazce = g(f(x))
7 paź 18:49
6latek: Juz nie potrzeba .
7 paź 19:57