mnozenie
barto$z: A, B macierze
k− skalar
A*B*k=k*A*B=A*k*B
7 paź 16:18
Pan Kalafior:
Jeśli A jest macierzą m x n a B jest n x m, to tak (np. A, B kwadratowe).
Ogólnie, nie.
7 paź 17:28
Pan Kalafior:
k*A*B = A*B*k wtedy zachodzi
Na to by = A*k*B to już muszą być kwadratowe
7 paź 17:36
Pan Kalafior:
Nie wierz ludziom na słowo.
A = (aij), B = (bjk)
k*A = A*k = (k*aij)
k*(A*B) = k*(∑j aijbjk) = (∑j kaijbjk) = (k*A)*B = A*(k*B)
A zatem nawiasy można opuścić
7 paź 17:55
barto$z: Ale k to skalar, nie zmieni nam wymiaru. Więc jednak ustawienie k raczej nie ma wpływu i
wszystkie trzy opcje są OK
7 paź 21:12
barto$z: Sprawiłem na przykładzie (wziąłem macierze prostokątne) i też się zgadza, że k*A*B=A*k*B=A*B*k
Czy ktoś mógłby napisać kontrprzykład, jeśli jestem w błedzie?
8 paź 19:24
Pan Kalafior:
Moje 2 pierwsze komentarze były złe, popatrz na trzeci, udowodniłem ci że tak jest
8 paź 19:46