Zbior wartosci funkcji
6latek: Wyznaczyc zbior wartosci
f(x)= sin(x)+cos(x)
sin(x)+cos(x)= cos(π/2−x)+cos(x)=
= 2cos (π/2)/2* cos(π/2)−2x)/2
natomiast mam dojsc do postaci ze
Juz wiem dlaczego
| | √2 | | π | |
2* |
| *cos(π/4−x)= √2cos( |
| −x) |
| | 2 | | 4 | |
Tutaj zbiorem wartosci tej funkcji to R(f)= <−
√2,
√2>
7 paź 11:31
===:
Co oznacza R(f) ?
7 paź 13:46
===:
Krótko: ZWf=<−√2, √2>
7 paź 13:48
6latek: Witaj

W ksiazce Laszuka mam takie oznaczenie zbioru wartosci funkcji f
jednak trzeba bedzie pisac ZW
f .
7 paź 13:50
jc: Najprościej napisać: f(R)
ZWf poza tym forum nigdzie nie widziałem.
7 paź 14:35
Saizou :
jc oznaczenie ZW jest stosowane w szkole, dlatego jest też tak powszechne tutaj.
Zresztą jest bardzo intuicyjne, bo mamy analog do dziedziny funkcji Df
7 paź 15:08
6latek: Czesc
Saizou 
znalazles cos moze ?
7 paź 15:12
Saizou :
do === (godz. 13:46)
f(R) oznacza obraz zbioru R przez funkcję f
7 paź 15:13
Saizou :
Niestety, jedynie takie proste zadanka
7 paź 15:14
6latek: To dobrze .bardzo chetnie przyjme
7 paź 15:19