Zbadaj monotoniczność
Dexor: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=×−3/x−1 w przedziale (−∞;1). Miałem na spr poległem na
rachunkach.
7 paź 09:07
Saizou :
Pokaż swoje rozwiązanie to znajdziemy błąd
7 paź 09:14
Blee:
i naucz się prawidłowo pisać funkcje
7 paź 09:40
Dexor: Co jest nieprawidłowo napisane?
7 paź 10:11
6latek: ja np odczytuje ja tak
7 paź 10:12
6latek: Pewnie ma byc f(x)= (x−3)/(x−1)
uzywaj nawiasow .
7 paź 10:13
ABC:
| x−3 | | x−1−2 | | 2 | |
| = |
| =1− |
| z tej postaci idzie zrobić |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
7 paź 10:18
Dexor: Napisałem tak
Założenie:
x1<x2
f(x1) < f(x2) ⋁ f(x1) > f(x2)
x1−3/x1−1 − x2−3/x2−1
Na tym stanąłem wiem że trzeba doprowadzić do monentu kiedy będzie to większe
lub mniejsze niż zero. Jeżeli mógłby ktoś to ki dokończyć byłbym wdzięczny.
7 paź 10:18
Dexor: Tak przepraszam rzeczywiście ma to być z nawiasami. Mój bład pierwszy raz piszę na tej stronie.
7 paź 10:20
Dexor: I nie umiem użyć ułamka
7 paź 10:20
6latek: x
1−x
2<0
f(x
1)<f(x
2) to f(x
1)−f(x
2)<0
f(x
1)−f(x
2)<0
| (x1−3)(x2−1)−(x2−3)(x1−1) | |
| <0 |
| (x1−1)(x2−1) | |
Wymnoz to i uporzadkuj
potem analizuj licznik
7 paź 10:24
ABC:
wszyscy naokoło robicie ...
niech x,y <1 będą takie że x<y
wtedy x−1<y−1 oraz x−1<0, y−1<0
| | 1 | | 1 | |
to przykładając odwrotności będzie |
| > |
| |
| | x−1 | | y−1 | |
a teraz mnożymy przez −2 znów znak się zmienia
dodajemy do obu stron 1
f(x)<f(y)
czyli funkcja rosnąca
7 paź 10:33