Studia
Stud: Dla n ∈ {2, 3, 4, 5, 6} zaznacz na płaszczyźnie wierzchołki, wpisanego w okrąg o środku w
(0, 0) i promieniu 1, n−kąta foremnego, którego jeden z wierzchołków jest punktem (1, 0).
Jakie kąty skierowane (liczone miarą łukową) odpowiadają tym wierzchołkom?
To zadanie ze studiów. Nie rozumiem jak n może się równać np 2, 2 kąt foremny? Czy mógłby mi
ktoś wytłumaczyć to zadanie?
7 paź 06:34
Saizou :
Zauważ, że to będą pierwiastki z jedynki, tzn. rozwiązania równania odpowiednio
z2=−1
z3=−1
z4=−1
z5=−1
z6=−1
7 paź 09:17
ABC:
jemu bardziej chodziło chyba o to jak zbudować dwukąt , na sferze się da a na płaszczyźnie
trudniej będzie
7 paź 09:45