Pomcy!
Magdalena: PILNE!
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
21 lut 18:25
ula:

podstawa to Δ równoboczny
wiadomo też że w Δ równobocznym spodek wysokości ostrosłupa dzieli wysokość podstawy na odcinki
| | 1 | |
w stosunku 2:1 czyli cała wysokość h=4+ |
| *4=6
|
| | 2 | |
V=Pp*H
V=
12a*h*H
| | H | |
H ostrosłupa wylicz z tg60= |
| |
| | 4 | |
21 lut 18:50