Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego...
miki: ...o wysokości 6, jeśli cosinus kąta między wysokością ostrosłupa:
a) a wysokością ściany bocznej jest równy 0,8
b) a jego krawędzią jest równy 0,3
7 paź 00:11
miki:

Zadanie z polecenia:
a) cosα = 0,8=
Hh
810=
6h
8h=60 / :8
h=7,5
H
2+|OP|
2−h
2
6
2+|OP|
2−7,5
2
|OP|
2=56,25−36
|OP|=
√20,25
|OP|=
12a
√20,25=
12a / *2
Wynik: a=2
√20,25 <−−−− co do tego wyniku to nie jestem pewien przez ten ułamek.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
b) cosα=
310=
H|EA|
310=
6|EA|
3|EA|=30 / :3
|EA|=10
|EA|
2+6
2=10
2
|EA|
2=100−36
|EA|=
√64
|EA|=8
8=
12*a
√2 / *2
16=a
√2 / *
√2
2a=16 / :2 2a bo √2*√2=2
a=8
Dobrze to zrobiłem?
7 paź 05:57
Bleee:
Źle,
Na samym końcu mnozysz obustronnie przez √2 ale zapominasz o pomnozeniu drugiej strony
7 paź 07:54
Bleee:
A co do (a)
| 1 | | 81 | | 9 | |
20.25 = 20 |
| = |
| = ( |
| )2 = (4.5)2 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
7 paź 07:57