rozniczkowanie
barto$z: Czy funkcja może mieć ekstremum na końcu przedziału? Wiem, że wtedy nie policzę pochodnej, bo
nie mam otoczenia tego punktu. Ale czy w jakiś inny sposób może znaleźć tam ekstremum?
I drugie pytanie: czy funkcja stała ma ekstrema?
6 paź 20:55
barto$z: ?
6 paź 22:25
Mila:
Funkcja stała nie ma ekstremum.
Napisz zadanie z którym masz problem.
6 paź 22:27
ABC:
Mila z tą funkcją stałą bezpieczniej powiedzieć że nie ma ona ekstremum właściwego −przy
warunku że w pewnym otoczeniu x
0 f(x)≤f(x
0) czy też f(x)≥f(x
0) ma ona ekstremum
6 paź 23:23
6latek: Zreszta po co takie trudne pytania zadawac w niedziele
Mozna bylo w poniedzialek
6 paź 23:26
PW: Już jest poniedziałek.
Do pierwszego pytania;
Jeżeli punkt jest prawym krańcem przedziału, to trzeba wykazać, że w pewnym lewostronnym
otoczeniu tago punktu wszystkie wartości funkcji są większe (mniejsze) od wartości na krańcu
przedziału.
Jeżeli jest to "sztucznie obcięta" funkcja monotoniczna (funkcja monotoniczna o dziedzinie
obciętej do przedziału domkniętego), to problemu nie ma.
7 paź 00:38
Pan Kalafior:
Niestety, większość twierdzeń o ekstremach mówi o przedziałach otwartych
(zbiorach otwartych). Nie jest powiedziane że ekstremum we wnęrrzu przedziału
musi istnieć. Dlatego, oprócz analizy pochodną, trzeba jeszcze sprawdzić
końce przedziału.
7 paź 03:57
barto$z: @PW, mógłbyś rozwinąć myśl z tym sztucznym obcięciem? Dlaczego nie ma problemu wtedy?
7 paź 16:07
PW: Przykład
f(x) = x2, x∊[1, 3]
f'(x) = 2x > 0 dla x∊(1, 3), a więc f jest rosnąca na (1, 3)..
Jest oczywiste, że f(1) = fmin i f(3) = fmax, gdyż f jest funkcją rosnącą g obciętą do
mniejszej dziedziny, np.
g(x) = x2, x∊(0, 4).
Skkoro g jest rosnąca na (0, 4), to najmniejszą wartością f na przedziale [1, 3] jest f(1), a
największą f(3).
7 paź 19:12
barto$z: Wszystko jasne, dzięki
7 paź 21:16
barto$z: Jeszcze wracając do tej f. stałej.
Spotkałem się z określeniem, że wszystkie punkty funkcji stałej to jej ekstrema.
Co Wy na to?
7 paź 21:18
ABC:
napisałem o tym wcześniej, ekstremum a ekstremum właściwe to dwie różne rzeczy
7 paź 21:22
Pan Kalafior:
Ekstremum to punkt który jest minimum lub maksimum lokalnym.
Każdy punkt funkcji stałej jest zarówno jej maksimum jak i minimum lokalnym,
czyli każdy jej punkt to ekstremum.
7 paź 22:07